Hyppää sisältöön
Etusivu / Uncategorized @fi / Joulu tuoksuu pipareille – ideoita varhaiskasvatukseen

Joulu tuoksuu pipareille – ideoita varhaiskasvatukseen

Joulu tuoksuu ja maistuu piparkakuilta! Töppöset vilkkaa ja tonttuja etsitään. Kurkkaa ideoitamme varhaiskasvatusryhmään joulun alla.

Julkaistu 11.11.2020
Päivitetty 30.10.2023

Varhaiskasvatuksessa tapahtuu joulun alla monenlaista. Tässä  muutamia ideoita joulutouhuihin oman ryhmäsi kanssa ♥

Piparin tarina

Tiesitkö, että piparkakkujen kiehtova historia alkaa tuhansien vuosien takaa faaraoiden Egyptistä? Piparit ovat toimineet mm. Viikinkien taikojen apuna, lääkkeenä ja lemmen viestinä. Piparin tarina on niin mielenkiintoinen, että siitä voisi tehdä vaikka näytelmän tai esityksen juhlaan.

Hauskat piparit -videot

Pipareista voi tehdä vaikka mitä. Katsokaa kivat videot, miten voi tehdä eri ilmeisiä emoji – pipareita lasten kanssa tai ison piparikirkon yhteistyönä, jota yhdessä koristellaan. Täältä löydät myös piirroskuvitetun sadun Piparkakkupojasta, joka herää kuumassa uunissa eloon sekä kivan laulun Pikku Papu Orkesterilta Piparkakkutalosta.

Taikinasta tortuksi – mitä tapahtuu leipomossa joulun alla

Moni lapsi haaveilee leipurin ammatista. Kurkistakaa mitä leipuri tekee joulun alla, kun iso määrä taikinaa muuttuu joulutortuiksi. Voisiko päiväkodissa tai ulkona leikkiä leipuria?

Taikinasta pipariksi -piparkakkujen jännittävä matka leipomossa

Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta, miten tuhannet piparkakut valmistuvat oikeassa leipomossa.

Piparit palaa -leikki

Muunnelma Pullat palaa leikistä, jossa Leipuri-tonttu ja Touhu-tonttu paistavat pipareita ja leipuri nukahtaa. Tässä leikissä kerrataan lukujonoa ja lapsista on huippu hauskaa, kun pipareita pelastetaan uunista kiireen vilkkaa.

Piparit pellillä -laululeikki

Satu Sopasen laulussa Piparit pellillä valmistetaan piparitaloa. Sanat löytyvät ideakortista ja videolta laulu sekä siihen kuuluva leikki.

Pipariaiheisia lauluja ja loruja

Joulupiparit ovat suomalaisille kovin rakkaita, niistä on tehty paljon loruja ja lauluja. Tulosta täältä lorut käyttöösi.

Joulupuuroloruja

Joulupuuro on tärkeä osa joulun aikaa Suomessa, siitä on tehty paljon loruja ja lauluja. Tulosta täältä lorut ja laulut käyttöösi.

Toiminnallinen joulukalenteri- Olohuonesirkusta tontuille

Tontutkin tykkäävät jumpata ja Olohuonesirkusliikkeistä ainakin Ympäri-ämpäri onnistuu pieniltäkin tontuilta yhdessä. Samoin Lentävä koira -liike ja Leivotaan. Isompien kanssa voi kokeilla myös Perhepyramidia (=Tonttupyramidi) tai Lontoon bussia. Hauskoja temppuja!


Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tieto ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

 

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje