Ruokakasvatuksen vuosikello
Ruokakasvatuksen suunnittelun tueksi on tehty vuosikello, jossa esimerkkejä vuodenaikoihin ja kuukausiin sopivista teemoista ideakorttien puolella. Ruokaoppimista läpi vuoden Vuosikello tukee ruokakasvatuksen aiheiden näkymistä toiminnassa läpi vuoden. Hyödyntäkää näitä esimerkkejä tai poimikaa ideapankista omaan ryhmäänne sopivat ideat. Vinkki: Hyödynnä myös tietopankista osioita, kuten ruokakasvatusympäristön kehittämiseen Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen? Kaipaatko tietoa […]
Lue artikkeli10 syyskuun, 2021
Mämmin tarina
Superfoodiksikin luokiteltavaa mämmiä syödään tavallisimmin kerman tai maidon kera, sokerilla maustaen. Mämmiä myydään reilut pari miljoonaa kiloa vuodessa, josta noin viidennes muulloin kuin pääsiäisenä. Mämmi on imellettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Mämmin historia löytyy maailmalta Mämmin historiaan liittyy erilaisia teorioita. On esitetty, että suomalaisen mämmin alkujuuret juontaisivat muinaiseen Persiaan ja sen imellettyihin puuroihin. […]
Lue artikkeli25 maaliskuun, 2021
Rotta Ronkeli harjoittelee maistamisrohkeutta
Valmistelut ja materiaalit Rotta Ronkeli pehmoleluna tai kuvana Kerro lapsille tarina Rotta Ronkelista, joka harjoitteli maistamaan paprikaa Tehtävän toteutus Olipa kerran Rotta Ronkeli, joka oli asunut koko elämänsä kauniin pellon laidalla. Rotta Ronkeli eli hyvää elämää maalla ja nautiskeli rauhallisesta maalaiselämästä, jossa tapahtui harvoin mitään yllättävää. Rotta tykkäsi syödä kärpäsiä ja oli hyvä saalistamaan niitä. […]
Lue artikkeli17 maaliskuun, 2021
Karjalanpiirakan tarina
Piirakka kertoo, kuinka kosintareissulla käy Entisaikaan karjalaiseen taloon poikennut kosija saattoi päätellä suosionsa siitä, alkoivatko emännät valmistaa tarjolle keitinpiirakoita eli sulhaspiirakoita. Keitinpiirakka oli parasta suositulle vieraalle tarjottavaa herkkua. Ne olivat nopeita tehdä sillä ne valmistetaan paistamalla, eikä niitä varten tarvinnut lämmittää uunia. Herkulliset piirakat kertoivat, että kosija oli pidetty ja tervetullut taloon. Jos piirakoita ei […]
Lue artikkeli19 marraskuun, 2020
Kuppileikki -uudenvuoden ennustukset
Valmistelut ja materiaalit 12 kahvikuppia ja yhtä monta pientä esinettä, jotka mahtuvat kuppien alle. Tehtävän toteutus Keksikään yhdessä jokaiselle esineelle määritelmä, mitä se tarkoittaa. Esimerkkejä: avain/uusi koti, vauvanukke/vauva, punainen langanpätkä/rakkautta, kolikko/rahaa, arpakuutio/onnea. Jokaisen kupin alle laitetaan yksi esine ja sekoitetaan paikat. Jokainen valitsee vuorollaan yhden kupin ja katsoo mitä sen alta löytyi ja mitä tuleva […]
Lue artikkeliTehdään kaura-omenapaistosta!
Idea Yksinkertainen kaura-omenapaistos on helppo herkku, jonka tekemisessä voi harjoitella keittiötaitoja. Annoksia 6 (annoskoko 130 g) Aktiivinen valmistusaika 10 min + passiivinen valmistusaika 30 min Valmistelut ja materiaalit 600 g omenalohkoja (noin 8 pientä tai 4 suurta omenaa) 50 g pullomargariinia 2 ½ dl kaurahiutaleita ¾ dl fariinisokeria 1 rkl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria ½ […]
Lue artikkeli18 marraskuun, 2020
Tehdään juuressipsejä!
Idea Tehdään helppoja ja herkullisia juuressipsejä harjoitellen samalla kasviksia ja niiden käsittelyä. Annoksia 2 (annoskoko 30 g) Aktiivinen valmistusaika 25 min + passiivinen valmistusaika 1 t 15 min Valmistelut ja materiaalit 600 g juureksia 1 rkl öljyä 1 tl rosmariinia ¼ tl rouhittua mustapippuria Tehtävän toteutus Pese juurekset ja kuori halutessasi. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä, […]
Lue artikkeli