Vanhempien elintapaohjaus
Neuvokas perhe tarjoaa työvälineitä vanhempien elintapaohjaukseen, myös raskaana olevien ja synnyttäneiden.
Puheeksioton ja itsearvioinnin välineitä
Neuvokas perhe on tehnyt perheille itsearvioinnin ja ammattilaiselle puheeksioton välineitä. Neuvokas perhe – kortti on ensisijaisesti perheen itsearvioinnin väline. Perheen kanssa sitä voi käyttää myös puheeksioton välineenä. mutta silloinkin ammattilaisen tehtävä on huomata ja vahvistaa toimivia ja hyviä asioita. Meidän perheen tähti ja Oman elämän tähti auttavat vanhempia itse huomaamaan, mikä perheessä jo toimii ja mihin voisi jatkossa hieman enemmän panostaa.
Neuvokas perhe-kortti
Neuvokas perhe -kortti on hyvä työväline koko perheen elintapojen puheeksiottamiseen vahvuus- ja voimavarakeskeisesti. Kortin avulla perhe voi pohtia omia arjen valintoja sekä saada tukea ja lisätietoa kortin perusteella nousseisiin ajatuksiin. Neuvokas perhe-kortti sopii hyvin myös lasta odottavan perheen elintapojen itsearviointiin ja tarkasteluun.
Tähtityökalut
Meidän perheen tähden avulla voi keskustella perheiden kanssa keskeisiin elintapoihin sekä perhearkeen liittyvistä teemoista. Tähteä voi hyödyntää sen hetkisen tilanteen kartoituksessa sekä tavoitteiden asettamisessa. Oman elämän tähti sopii nuoren tai aikuisen oman elämän kartoitukseen.
Oman elämän tähti
Meidän perheen tähti
Elintapaohjaus raskauden aikana
Raskausaikana motivaatio elintapojen tarkasteluun ja terveyttä edistäviin muutoksiin on usein hyvä. Tämä onkin hyvä hetki tukea perhettä etsimään arjen valintoja, jotka lisäävät perheenjäsenten hyvinvointia ja edistävät terveyttä. Ohjauksessa on tärkeää tarkastella koko perheen elintapoja.
Terveelliset ruokatottumukset, riittävä liike ja lepo ovat elintapaohjauksen kulmakiviä. Elintapamuutos vaatii motivaation lisäksi myös voimavaroja. Elämäntilanteen kartoittaminen ja voimavarojen arviointi tulisikin tehdä aina elintapaohjausta annettaessa.
Raskausajan diabetes
Ravitsemus raskausaikana
Mitä ruoka-aineita kannattaa rajoittaa? Entä mitä ruokavaliossa on hyvä huomioida, jos kärsii raskauspahoinvoinnista? Täältä löytyy kattavasti tietoa raskausajan ravitsemuksesta. Raskausaikana on hyvä myös tarkastella koko perheen elintapoja ja ruokavaliota. Yhdessä syöminen ja ruoasta nauttiminen edistävät lastenkin terveellisten ruokatottumusten kehittymiseen.
Kalsiumin lähteet
D-vitamiinin lähteet
Täältä D-vitamiinisuositukseen
Raskausajan liikkuminen
Liikkuminen lisää hyvää oloa ja jaksamista raskausaikanakin. Moni lasta odottava vanhempi pelkää liikunnan vahingoittavan lasta tai vaarantavan raskauden. Kohtuullinen ja hyvältä tuntuva liikunta vaikuttaa kuitenkin yksinomaan myönteisesti molempiin. Artikkelistamme löytyy vinkkejä mitä pitää ottaa huomioon liikkumisessa raskauden aikana.
Liikkuminen raskausaikana
Liikkumisen suositus raskaana olevalleLantionpohjalihasten harjoitus
Uni ja rentoutuminen
Unihaasteet ovat raskauden aikana tavallisia. Pitkittyessään ne voivat vaikuttaa jaksamiseen, mielialaan ja hyvinvointiin. Artikkelistamme löytyy vinkkejä raskaana olevalle oman unen huoltoon. Ohjaa myös stressinhallintaan ja rentoutumiseen tähtääviin mindfulness-harjoituksiimme ja ota tarvittaessa käyttöön Sydänliiton ammattilaispalvelun Uni-lomake
Mindfulnessharjoituksiin
Artikkeli raskaana olevan unesta
Tukea nikotiinittomuuteen
Raskauden suunnittelu ja raskaus lisäävät motivaatiota nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Se ei kuitenkaan ole helppoa ja tulevat vanhemmat tarvitsevatkin siihen tukea.
Neuvokas perhe-sivuston vanhemmille suunnatusta artikkelista löytyy vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen raskausaikana. Artikkelista löytyy myös ammattilaiselle hyviä kysymyksiä lopettamismotivaation tarkasteluun.
Artikkeli tupakoinnin lopettamisesta
Syöpäjärjestöjen esite
Ohjaus synnytyksen jälkeen
Hyvinvoinnin perusta on arjessa jaksaminen. Vanhempia onkin hyvä ohjata järjestämään jokaiseen päivään hetkiä, jotka auttavat palautumaan arjen kuormituksesta. Myös säännöllinen syöminen ja liikkuminen auttavat jaksamaan muuten epäsäännöllistä vauva-aikaa. Tästä osiosta löytyy myös ohjausmateriaalit pre-eklampsian tai raskausdiabeteksen sairastaneille.
Raskausdiabeteksen jälkeen
Raskausdiabeteksen sairastaneilla on tavallista suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin. Terveelliset elintavat pienentävät olennaisesti sairastumisriskiä tai siirtää sairastumista myöhemmäksi. Niistä on apua myös raskausdiabeteksen uusiutumisen ehkäisyssä mahdollisissa seuraavissa raskauksissa sekä auttavat jaksamaan myös arjessa.
Pre-eklampsian jälkeen
Pre-eklampsian sairastaneilla on 2–6-kertainen riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Suomessa pre-eklampsiaan sairastuu 2–3 % synnyttäjistä ja useimmat heistä eivät tiedä pre-eklampsian aiheuttamasta myöhemmästä sydän- ja verisuonisairausriskistä. Sydänliiton ammattilaispalvelun sivulta löydät tietoa pre-eklampsian vaikutuksista naisen sydänterveyteen ja ohjeita, miten huomioida se naisen sydänterveyden edistämisessä
Ohjausmateriaalit pre-eklampsian jälkeen
Elintavat synnytyksen jälkeen
Vauvan syntymän jälkeen omaan terveyteen voi vaikuttaa arkisilla asioilla. Hyvinvoinnin perusta on arjessa jaksaminen. Vanhempia onkin hyvä ohjata järjestämään jokaiseen päivään hetkiä, jotka auttavat palautumaan arjen kuormituksesta.
Eroon nikotiinista
Useimmat vanhemmat tietävät nikotiinituotteiden käytön olevan haitallisia, mutta lopettamiseen ei välttämättä ole keinoja. Imetyksen hyödyt vauvalle myös äidin käyttäessä nikotiinituotteita ovat haittoja suuremmat, joten imetystä kannattaa jatkaa joka tapauksessa. Nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää imetysaikana. Suositeltavia ovat lyhytvaikutteiset valmisteet, kuten nikotiinipurukumi, -imeskelytabletit ja -suihkeet.
Elintapaohjaus
Koko perheen laadukkaaseen elintapaohjaukseen kannattaa panostaa. Terveyskäyttäytyminen opitaan lapsena ja käyttäytymistä on usein vaikea myöhemmin muuttaa. Yhdessä syöminen ja liikkuminen ovat myös koko perheelle tärkeitä hetkiä.
Yhdessä syömisen tärkeys
10 vinkkiä perheen terveempään arkeen
Tästä osiosta löydät myös motivoinnin ja painonhallinnan osiot sekä ohjauskuvia elintapaohjaukseen.
Motivointi
Asiakkaan motivaation kehittymisen perusta on, että hänet kohdataan hyväksyvästi ja hänelle tarjotaan tarvitsemaansa tukea. Täältä löydät tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä asiakkaan kohtaamiseen ja muutosohjaukseen
Asiakkaan motivointi
Painonhallinta
Ohjauskuvia
Hyvää ruokavaliota voi toteuttaa monella tavalla. Esimerkkikuvien ja kaavioiden tarkoitus on havainnollistaa ruokavalintoja ja niiden merkitystä hyvinvoinnille. Niitä voi tutkia yhdessä asiakkaan kanssa pohdiskellen ja peilaten asiakkaan omiin tottumuksiin.
Ruokaohjauskuvia
Ohjauskuvia liikunnan ohjaukseen
Ohjauskuvia unen ja levon teemoista
Eri kieli- ja kulttuuritaustaiset asiakkaana
Hyvät kysymykset sekä arvostava kohtaaminen rakentavat yhteistä ymmärrystä ja tukevat eri kieli- ja kulttuuritaustaista perhettä parhaiten. Perheet kohdataan kuten muutkin perheet, mutta aikaa asioiden selittämiselle ja tulkkaukselle on varattava enemmän. Kotiutuvalle perheelle kaikki on uutta. Sivuiltamme löydät paljon ohjausmateriaalia useilla eri kielillä sekä myös ohjeita arvostavaa kohtaamiseen.
Ohjauskuvia kieliryhmittäin Perhe terveydenhuollon asiakkaana