Leikkivinkkejä kotiin taaperoille ja leikki-ikäisille
Mitä keksiä puuhaksi pienille, että saisi kotona hetken omille töille? Tässä joitakin ideoita kokeiltavaksi – muistaen, että lapset ovat todella yksilöllisiä.
Poikkeusarki ja alle kouluikäiset
Poikkeusarki vaikuttaa etäkoululaisten lisäksi paljon myös arkeen alle kouluikäisten kanssa. Moni etätöitä tekevä vanhempi pohtii, millaisia itsenäisiä leikkejä keksisi vauhdikkaalle taaperolle tai innokkaalle leikki-ikäiselle.
Toiset leikkivät luontaisesti enemmän itsekseen ja toiset kaipaavat aikuisen tai jonkun muun seuraa kokoaikaisesti. Jos omat voimat riittävät, on hyvä yrittää opettaa lapselle itsenäistä leikkiä niin, että antaa välineitä ja auttaa leikin alkuun (ideoi käyntiin). Sitten sanoo lapselle, että nyt vanhempi tekee hetken omia juttuja ja sinä leikit omaa leikkiä = ns. säännöllinen oman leikin aika. Lasten tarpeet ja päivät kuitenkin vaihtelevat ja joskus ei onnistu mikään, mutta ehkä seuraavana päivänä voi taas kokeilla uudestaan. Ja kaikenlainen soveltaminen on sallittua.
Ruutu pelastaa, kun on saatava asioita tehdyksi
Kun aikuisen on saatava jokin asia tehtyä, on ruutuajan antaminen lapselle ok, koska joskus se on ainoa vaihtoehto saada pidempi hetki rauhallista aikaa. YLEn lasten areenan sisällöt ovat hitaampia tempoltaan ja soveltuvat sen vuoksi pienille lapsille paremmin kuin kaupallisten kanavien. Ja samoin YLEn lasten audioissa on kivoja juttuja lapsille. Monet äänikirjasovelluksetkin ovat tuottaneet lapsille hyviä kirjoja kuunneltavaksi.
Ideoita kotiin noin 2-4 -vuotiaalle
Kotileikit ja sen variaatiot
Koti- ja keittiöleikkiin perinteisesti kuuluu astioita, nukkeja ja nuken tarvikkeita (kuten sänky ja vaatteet, ehkä rattaat).
- uusia elementtejä tähän leikkiin voi tehdä esim. pahvilaatikoista, joihin piirretään hellanlevyt, pedataan vauvalle sänky, isosta laatikosta voi leikata leikkijälle itselleen sängyn tai jopa kodin, jossa ikkunoita ja ovi.
- kotileikki kylpyhuoneessa, jolloin saa oikeasti käyttää vettä. Lapsi pikkuhousuissaan saa pestä nukkea, legoja, muovileluja (ämpäri kylpyammeena), juottaa nukkea, keittää kahvia jne.
- oikeita ja tyhjiä ruokapurkkeja kotileikkiin. Maitopurkki, margariini, muropaketti ja vaikka tyhjä riisilaatikko saattavat houkutella kokkailemaan leikeissä nukeille ruokaa.
- oikeiden leipomiskulhojen ja välineiden lainaaminen kotileikkiin voi tuoda myös vaihtelua. Oikea kattila, vispilä ja tiskiharja ovat hienompia, kuin muoviset ja niistä saa myös konsertin aikaiseksi (suositellaan vain kuulosuojainten tai vastamelukuulokkeiden kanssa…).
Muovailut ja askartelut
- uusi muovailuvaha, joka on pehmeää ja myrkytöntä houkuttelee muovailemaan. Myös uudet muotit ja kaulimet ovat kivoja, ja niitä saa isommista marketeista. Opeta lapselle perusasiat, kuten pitkän madon tekeminen ja pallon pyörittäminen. Ja voit tehdä näitä elementtejä lapselle jonkin verran valmiiksi, niin hän pystyy rakentamaan niistä. Muutama muumi-hahmo tai muu ukkeli mukaan leikkejä luomaan.
- hama-helmistä löytyy isoja versioita, joista pienetkin lapset osaavat pujotella koruja villalanganavulla (ei sovellu lapsille, joilla vielä taipumus laittaa kaikki suuhun).
- ompelukuvia ja turvallinen neula on myös saatavilla marketeista, mutta ne usein vaativat aikuisen avustamista ainakin ajoittain. Mutta jos isompi sisarus osaa auttaa, niin onpelu on mukavaa puuhaa.
- väritehtävät: erivärisiä papereita lattialle ja lapsi etsii paperien päälle samanvärisiä esineitä kotoa
- vanhojen lehtien hyödyntäminen repimiseen, leikkausharjoitteluun ja kuvien etsimiseen.
Pehmolelut
- pesän rakentaminen laatikkoon tai peittojen alle, sekä eläinten hoitaminen esim. Nalle-sairaalassa voi olla kiva leikki 3-4v.lle. Lakana-keinun voi tehdä myös niin, että lakanan toinen pää on sidottu pöydänjalkaan, jolloin lapsi voi yksin keinuttaa nallea lakanassa.
- myös Temppuradan voi rakentaa pehmoeläimille ja laukata niiden kanssa rataa.
- pehmojen iso koti voi olla myös saunanlauteilla tai lauteiden alla, jolloin saadaan ihan oma koti heille.
- pehmoja ja legoja voi myös lajitella, värin ja koon mukaan.
Ideoita kotiin noin 4-6-vuotiaalle
Puuhakirjat ja tehtäväsivut
- Nyt on aika kaivaa kaapeista ja laatikoista kaikki mahdolliset puuha- ja värityskirjat, missä yksikin kuva tai kuvan nurkka on täyttämättä! Kirja roskiin vasta, kun se on aivan täysin täytetty: onnistuuko?
- Onko kotonanne tulostin? Netti on tulvillaan erilaisia värityskuvia, pisteestä pisteeseen tehtäviä tai muita päiväkodista, viskarista ja eskarista tuttuja tehtäviä. Ja kun toiselle puolelle aina myös piirretään, säästyy paperia ja lapsella kuluu ehkäpä pari minuuttia pidemmin aikaakin puuhan parissa.
- Tee se itse -värityskuvat ja -tehtävät: laita oma luovuutesi käyttöön ja kokeile, millaisen värityskuvan piirrät itse lapsellesi minuutissa? Ja kuinka monta minuuttia hän viihtyy sen parissa? Suhde on toivottavasti voiton puolella! Luovimmat vanhemmat haastavat itsensä ”etsi kuvista 5 eroa” – tyylisillä tehtävillä.
- Kirjainten ja numeroiden harjoittelut: piirrä itse rivin ensimmäinen kirjain tai numero ja lapsen tehtävä on täyttää koko rivi/paperi tuolla kirjaimella tai numerolla. Kuinka hienot kirjaimet ja numerot lapsi oppiikaan tämän kevään aikana tekemään!
Mitä kaikkea kaapeista löytyy?
- Roolivaatteet: kaivakaa kaapeista kaikki mahdolliset roolivaatteet ja naamiaisasusteet. Lasten iästä riippuen, voit joko haastaa heitä aivan itsenäisesti keksimään näiden vaatteiden pohjalta itselleen roolit ja näytelmän, jonka tulet palaverisi/työtehtäväsi jälkeen sitten innolla katsomaan. Pienemmille voi antaa vaikka pienen alkujuonen, josta he saavat sitten jatkaa.
- Dublot, legot, lääkärilelut, palapelit tai muuten vaan kaappiin jääneet trendilelut esille! Pidetäänkö palapelien tai petshoppien perjantai?
- Pehmolelujen, barbien tai legotyyppien päiväkerho: lapsi saa toimia itse opettajana, keksiä karvakavereille tehtävät, hoitaa ruokailut – kenties ulkoilunkin, jos sää sallii. Onnistuisiko muskarin pitäminen?
- Pehmokaverien lääkärintarkastus: Jokainen kodista löytyvä karvakaveri jonoon ja tarkastukseen. Muista tutkia huolella!
Videopuhelut isovanhemmille/kummeille/ystäville
- Hyvä tapa pitää yhteyttä, koska pienempi lapsi unohtaa nopeasti, jos tapaamisten välillä on pitkä aika. Isompi taas todennäköisesti jo osaa kaivata mummolareissujen perään ja videopuhelut tuovat ikävään lievennystä. Videopuhelu tuo myös hyvän etä-lapsenvahdin arjen avuksi, jos lapsi osaa jo itsekseen olla videopuhelussa.
- Myös kirjan/kuvakirjan lukeminen onnistuu skypessä, kun kuvat ovat lapsen nähtävissä, ja aikuisen sormi osoittaa kuvan kohtaa, josta puhuu tai kysyy jotain.
- Pelkkä kuuntelu on etenkin pienemmälle lapselle pitkästyttävää, mutta jos keksii jotain yhteistä toimintaa, kuten esim. jumppaliikkeitä (vuorotellen matkitaan toisiamme) se voi olla lapsesta hauskaa. Isovanhemmat ovat onneksi myös kiinnostavien kysymysten ja juttujen keksimisen mestareita!