0-3v
3-5v
5-7v
Moniammatillinen yhteistyö
Aistit ja tutkiminen
Mistä ruoka tulee
Ruokapalveluyhteistyö
Tutkimusmatka päiväkodin keittiöön
Tutustuminen keittiön toimintaan ja henkilökuntaan tekee näkyväksi ammattilaisten työtä ja opettaa lapsia myös arvostamaan ruokaa.
Valmistelut ja materiaalit
- Pohditaan lasten kanssa, millaisia mielikuvia heillä on päiväkodin keittiön toiminnasta.
- Kirjataan lasten kanssa tutkimusmatkaa varten heitä askarruttavia kysymyksiä keittiöväestä, heidän työstään, harrastuksistaan, lempiruoistaan, mistä vain.
- Sovi päiväkodin keittiön henkilökunnan kanssa etukäteen aika/aikoja lasten tutkimusmatkalle.
- Tarkkailkaa tutkimusmatkalla esim.
– Mitä päiväkodin keittiössä tapahtuu?
– Kuinka suuri kattila keiton tekemiseen oikein tarvitaan?
– Mitä astioille tapahtuu syömisen jälkeen?
Tehtävän toteutus
- Järjestäkää muutaman lapsen ryhmissä tutkimusmatkoja päiväkodin keittiöön.
- Ryhmän tehtävänä on selvittää, mitä keittiössä oikeasti tapahtuu.
- Lapset voivat ottaa kuvia kiinnostavista asioista ja paikoista keittiössä.
- Piirretään tutkimusraportti mieleenpainuvimmasta asiasta.
Kasvattajan kommentti
“Lasten kanssa keskustellaan mistä ruoka tulee ja miten ruokaa tehdään, esim. valmistustapa ja raaka-aineet” – Laura –
Vinkit
Kurkkaa myös muita ruokailuun ja keittiön toimintaan liittyviä tehtäviä:
- Ohjeet kokkigallerian tekemiseen täältä!
- Ohjeet ruokasalin sisustamiseen täältä!
- Ohjeet ruokalistalla oleviin kasviksiin tutustumiseen täältä!
- Ohjeet rohkeusmakaronipurkkiin täältä!
- Ohjeet lautasmallitehtävään täältä!
- Ohjeet ruokailun kehittämiseen ruokamuistojen avulla täältä!
- Ohjeet ruokailun kehittämiseen saduttamalla täältä!
- Ohjeet ruoan jonotuksen kehittämiseen täältä!
- Ohjeet hävikkihiiren hävikkitehtävään täältä!
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?