Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Unihaasteet – vinkkejä vanhemman jaksamiseen

Unihaasteet – vinkkejä vanhemman jaksamiseen

Jos lapsella on unihaasteita, jokainen vinkki tilanteen ratkaisuun on tarpeen. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä vanhemmalle, mitä kokeilla oman jaksamisen turvaamiseksi, jos lapsella on unihaasteita.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 7.11.2023

Vinkkejä vanhemmalle oman unen ja jaksamisen turvaamiseksi

On inhimillistä reagoida elämän positiivisiinkin muutoksiin unella. Kun arki on pitkään kuormittavaa ja unet lapsen heräilystäkin johtuen katkonaisia tai lyhyitä, voi tilanne johtaa hermoston ylivireystilaan. Ylivireystilan tunnistaa esimerkiksi siitä, että on rauhoittuminen ja rentoutuminen on vaikeaa vaikka siihen olisi aikaa tai mahdollisuus. Mieli käy koko ajan kierroksilla ja pienet vastoinkäymiset saavat aiempaa suuremmat mittasuhteet. Monella myös uni häiriintyy.

Kun unettomia öitä aiheuttaa lapsen heräily tai oma ylivireystila, kokeile alla olevia vinkkejä oman jaksamisen lisäämiseen ja ylivireystilan katkaisuun.

  • Opettele priorisoimaan. Luovu vähemmän tärkeistä asioista silloin kun olet kuormittunut. Täydellisyyttä ei ole olemassa. Lue lisää riittävän hyvästä arjesta.
  • Näe ajatukset ajatuksina älä tosiasioina. Ajatuksilla on paljon voimaa. Ne voivat saada olon ahdistuneeksi tai onnellisiksi. Ne voivat lisätä rentoutuneisuutta, ylivireyttä tai stressiä.
  • Käsittele huoliajatukset päivän aikana. Yöllä heränneet tunnevaltaiset ajatukset on syytä jäsentää päivänvalossa, vaikka ne tuntuisivat silloin naurettavilta.
  • Harjoittele erilaisia itsesäätelymenetelmiä, kuten syvähengitysharjoituksia, erilaisia rentoutus- ja mielikuvaharjoituksia. Niitä löydät täältä. Rentoutuminen tuo samansuuntaisia vaikutuksia kehoon kuin unikin. Tee näitä rentoutus- ja mielikuvaharjoituksia myös päivällä.
  • Skaalaa tämän hetken huolia elämän mittaiseen janaan. Näin pystyt antamaan huolille oikean mittasuhteen.
  • Opettele hyväksymään ne asiat, joita et voi muuttaa.
  • Hakeudu vertaisryhmiin tai juttele samassa tilanteessa olevan kanssa. On paljon vanhempia, jotka painiskelevat samojen arjen haasteiden kanssa. Keskustelu ja kokemusten vaihtokin auttaa.
  • Pyydä tukea ajoissa. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta vaan viisautta.

 

Vinkkejä ja tukea koko perheen uniin Rentoutumis- ja mindfulness-harjoituksia koko perheelle

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some