Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Tietoa vauvan unesta

Tietoa vauvan unesta

Vastasyntyneen lapsen uni on erilaista kuin isommilla lapsilla. Artikkelista löydät tietoa vauvan unesta, turvallisesta nukuttamisesta ja vinkit vauvan unirytmin tukemiseen.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 13.4.2023
Päivitetty 10.11.2023

Vauvan uni

Vastasyntyneen vauvan uni on fysiologisesti erilaista kuin aikuisen. Unentarve on keskimäärin 14-17 h vuorokaudessa ja uni jakaantuu tasaisesti vuorokauden ympäri. Se johtuu varhaislapsuuden unen erityisestä rakenteesta ja epäkypsästä vuorokausirytmistä. Vauva nukkuu paljon, mutta myös havahtuu unestaan herkästi hereille. Syöminen yöaikaan on normaalia ja tarpeellista kasvun ja kehityksen vuoksi. Vauvan vatsa on pieni ja se tyhjenee nopeasti. Yöimetys ylläpitää myös maitomäärää. Uni muuttuu vauvan kasvaessa. Jo kolmen kuukauden ikäisellä vauvalla uni painottuu enemmän yöaikaan ja yhtäjaksoiset valveillaoloajat kasvavat.  Vauvakohtaiset erot unentarpeessa ja rytmien löytymisessä ovat kuitenkin suuria.

Vauvan turvallinen nukuttaminen

Vauvat rauhoittuvat usein parhaiten kohdunomaisissa olosuhteissa, vanhempiensa lähellä. Turvallisen nukuttamisen ohjeiden mukaan vauva nukutetaan selälleen, omalle alustalleen ja vanhemman läheisyyteen. Vauvan omassa sängyssä ei saa olla patjan, lakanan ja peiton lisäksi muuta, esimerkiksi pinnasängyn suojia tai harsoliinoja. Myös perhepedin voi järjestää vauvalle turvallisesti huolehtimalla, että vauvan kasvot eivät jää tyynyjen tai peittojen alle, vanhemmat eivät kierähdä vauvan päälle eikä lapsi pääse kierähtämään vatsalleen tai tipahda sängystä. Patja ei saa olla liian upottava ja vauvalle on myös hyvä varata oma, ei liian kuuma peitto. Vauvan vieressä ei voi myöskään nukkua päihteitä tai väsyttäviä lääkityksiä käytettäessä.

Vanhempien jaksaminen

Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa ovat usein ne rankimmat. Vauvan epäsäännöllinen rytmi ja uusi elämäntilanne (oli vauva sitten ensimmäinen tai perheen viides) vie vanhempien voimia ja vaatii totuttelua. Vauvan hoidossa vuorottelu voi olla öisin tarpeen, jotta molemmat vanhemmat saisivat toisinaan nukkua kunnolliset, yhtenäiset yöunet. Muun aikuisen hoitaessa vauvaa, omaa untaan voi turvata käyttämällä korvatulppia ja nukkumalla toisessa huoneessa. Mahdollisuuksien mukaan myös päiväunet kannattaa ottaa vauvan nukkuessa. Monessa kunnassa on mahdollista saada apua perhetyöstä tai vaikkapa seurakunnan perhetyöstä. Apua kannattaa hakea ja ottaa vastaan! Vertaistukea saa monista perheiden kohtaamispaikoista, kuten netin vertaisryhmistä.

Mistä tukea ja apua jaksamiseen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some