Osallisuus ruokakasvatuksessa
Idea Lasten osallisuus ruokailussa mahdollistaa hyvien tapojen oppimisen, toisten huomioimisen, uusiin makuihin tutustumisen sekä ruokahävikin vähentämisen. Valmistelut ja materiaalit Ruokakasvatuksen kehittämisen tukena voidaan käyttää Neuvokas Perheen ruokakasvatuksen tietopankin osioita Mitä on ruokakasvatus? Minä ruokakasvattajana Ruokakasvatusympäristö Pohditaan yhdessä tiiminä tai työyhteisönä, mitä voimme tehdä toisin, jotta lasten osallisuus toteutuu myös ruokakasvatuksessa? Tehtävän toteutus Tarjoillaan ruoka […]
Lue artikkeliTeemaviikot
Valmistelut ja materiaalit Suunnitellaan ruokakasvatuksen teemaviikkoja kalenterivuodelle. Tehtävän toteutus 1) Maitoviikko ja juustola Maistellaan erilaisia juustoja, viilejä, maitoa, kasvimaitoja ja tehdään pirtelöitä tai smoothieita. 2) Kalaviikko Kalaretki kauppahalliin tai lähikaupan kalatiskille, kalan savustaminen ulkona, kalan perkaaminen ja tutkiminen, muikkujen paistaminen, pilkki- tai onkiretki paikallisen kalastajan opastamana 3) Marjaviikko Lähdetään metsäretkelle ja poimitaan marjat mustikka- tai […]
Lue artikkeliHävikkihiiren ruokahävikkihaaste
Valmistelut ja materiaalit Hiiripehmolelu tai kuva hävikkihiirestä Kysytään keittiöltä tietoa ruokahävikin määrästä esim. päivä- tai viikkokohtaisesti Tehtävän toteutus Hävikkihiiri pyytää lapsilta apua, miten ruokailussa voisi vähentää hävikkiä. Pohditaan yhdessä, mitä on ruokahävikki, miksi sitä on hyvä vähentää ja miten paljon hävikkiä ryhmässä syntyy. Pohditaan kuinka ryhmän omaa ruokahävikkiä voisi vähentää. Sovitaan yhteinen sopiva raja ruokahävikille. […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Makuaakkoset-diplomi® päiväkodeille
Valmistelut ja materiaalit Tutustuminen Makuaakkoset -diplomin sivustoon (tausta-aineistot, harjoittelumahdollisuus ja testi) Asianomaisten henkilöiden/tahojen innostaminen diplomin hakemiseen yhteistyössä Diplomityöryhmän kokoaminen, tapaamisajankohttien sopiminen ja toimeen ryhtyminen Tehtävän toteutus Makuaakkoset-diplomi® suoritetaan yhteistyössä päiväkodin kasvatushenkilöstön ja ruokapalvelun kanssa. On suositeltavaa, että työryhmässä on huoltajien ja mahdollisuuksien mukaan myös neuvolaterveydenhuollon edustus. Diplomin suorittaminen perustuu itsearviointiin ja jatkuvan toiminnan kehittämisen ajatukseen. […]
Lue artikkeliJuuresten raastaminen
Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]
Lue artikkeliÄänitetään ruokamaailman ääniä!
Valmistelut ja materiaalit tablettitietokone, älypuhelin tai muu ääninauhuri kyniä ja paperia muistiinpanovälineiksi Sovi aikataulusta keittiöhenkilökunnan kanssa. Tehtävän toteutus Äänittäkää syömisestä ja ruuan valmistuksesta kuuluvia ääniä pienryhmittäin. Ruokamaailman ääniä syntyy esimerkiksi veden tai makaronien kaatamisesta kattilaan porkkanan kuorimisesta ja raastamisesta näkkileivän tai omenan pureskelusta vispilällä vatkaamisesta paistamisesta ja keittämisestä kattilan kannen avaamisesta ja sulkemisesta kahvin- ja […]
Lue artikkeli14 joulukuun, 2019
Esimerkkilautanen esille
Valmistelut ja materiaalit Ateria, tablettitietokone Tehtävän toteutus Haastatellaan keittiöhenkilökuntaa ruuan valmistustavoista tai mitä se sisältää. Kootaan yhdessä malliateria ruoka-apulaisten kanssa – Ruuan annosteleminen itse tukee lapsen syömisen itsesäätelyn kehittymistä. – Lautasmalli auttaa täysipainoisen ja ravitsevan aterian kokoamisessa – Tutustutaan ruuan kauniiseen esillelaittoon. Otetaan kuva tabletilla. Kuvaa voidaan tutkia esimerkiksi ruokapiirissä ennen ruokailua. Hyvä muistaa: malliateria […]
Lue artikkeli