“Miltä tämä maistuu, iskä?”
Valmistelut ja materiaalit viiliä, rahkaa tai maustamatonta jogurttia makeita ja karvaita marjoja kahvia ja teetä Tehtävän toteutus Maistellaan ensin lasten kanssa makeita ja karvaita marjoja viilin, rahkan tai jogurtin joukossa. Kirjataan ylös lasten huomioita. Järjestetään lasten kanssa esimerkiksi iltapäiväkahvit vanhemmille ja askarrellaan kutsut. Informoidaan makukokeesta vanhempia ennakkoon paljastamatta kuitenkaan pääasiaa. Vanhempien hakiessa lastaan pääsevät he […]
Lue artikkeliHävikkihiiren ruokahävikkihaaste
Valmistelut ja materiaalit Hiiripehmolelu tai kuva hävikkihiirestä Kysytään keittiöltä tietoa ruokahävikin määrästä esim. päivä- tai viikkokohtaisesti Tehtävän toteutus Hävikkihiiri pyytää lapsilta apua, miten ruokailussa voisi vähentää hävikkiä. Pohditaan yhdessä, mitä on ruokahävikki, miksi sitä on hyvä vähentää ja miten paljon hävikkiä ryhmässä syntyy. Pohditaan kuinka ryhmän omaa ruokahävikkiä voisi vähentää. Sovitaan yhteinen sopiva raja ruokahävikille. […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Makuaakkoset-diplomi® päiväkodeille
Valmistelut ja materiaalit Tutustuminen Makuaakkoset -diplomin sivustoon (tausta-aineistot, harjoittelumahdollisuus ja testi) Asianomaisten henkilöiden/tahojen innostaminen diplomin hakemiseen yhteistyössä Diplomityöryhmän kokoaminen, tapaamisajankohttien sopiminen ja toimeen ryhtyminen Tehtävän toteutus Makuaakkoset-diplomi® suoritetaan yhteistyössä päiväkodin kasvatushenkilöstön ja ruokapalvelun kanssa. On suositeltavaa, että työryhmässä on huoltajien ja mahdollisuuksien mukaan myös neuvolaterveydenhuollon edustus. Diplomin suorittaminen perustuu itsearviointiin ja jatkuvan toiminnan kehittämisen ajatukseen. […]
Lue artikkeliJuuresten raastaminen
Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]
Lue artikkeliÄänitetään ruokamaailman ääniä!
Valmistelut ja materiaalit tablettitietokone, älypuhelin tai muu ääninauhuri kyniä ja paperia muistiinpanovälineiksi Sovi aikataulusta keittiöhenkilökunnan kanssa. Tehtävän toteutus Äänittäkää syömisestä ja ruuan valmistuksesta kuuluvia ääniä pienryhmittäin. Ruokamaailman ääniä syntyy esimerkiksi veden tai makaronien kaatamisesta kattilaan porkkanan kuorimisesta ja raastamisesta näkkileivän tai omenan pureskelusta vispilällä vatkaamisesta paistamisesta ja keittämisestä kattilan kannen avaamisesta ja sulkemisesta kahvin- ja […]
Lue artikkeli14 joulukuun, 2019
Esimerkkilautanen esille
Valmistelut ja materiaalit Ateria, tablettitietokone Tehtävän toteutus Haastatellaan keittiöhenkilökuntaa ruuan valmistustavoista tai mitä se sisältää. Kootaan yhdessä malliateria ruoka-apulaisten kanssa – Ruuan annosteleminen itse tukee lapsen syömisen itsesäätelyn kehittymistä. – Lautasmalli auttaa täysipainoisen ja ravitsevan aterian kokoamisessa – Tutustutaan ruuan kauniiseen esillelaittoon. Otetaan kuva tabletilla. Kuvaa voidaan tutkia esimerkiksi ruokapiirissä ennen ruokailua. Hyvä muistaa: malliateria […]
Lue artikkeliTutkimusmatka päiväkodin keittiöön
Valmistelut ja materiaalit Pohditaan lasten kanssa, millaisia mielikuvia heillä on päiväkodin keittiön toiminnasta. Kirjataan lasten kanssa tutkimusmatkaa varten heitä askarruttavia kysymyksiä keittiöväestä, heidän työstään, harrastuksistaan, lempiruoistaan, mistä vain. Sovi päiväkodin keittiön henkilökunnan kanssa etukäteen aika/aikoja lasten tutkimusmatkalle. Tarkkailkaa tutkimusmatkalla esim. – Mitä päiväkodin keittiössä tapahtuu? – Kuinka suuri kattila keiton tekemiseen oikein tarvitaan? – Mitä […]
Lue artikkeli