3-5v
5-7v
Kasvikset ja hedelmät
Mistä ruoka tulee
Kasvisten reitti -kuvat ja -julisteet
Tutustutaan kasvisten reittiin pellolta lautaselle.
Idea
Tutustu kasvisten reittiin pellolta lautaselle.
Valmistelut ja materiaalit
Printtaa tai katsokaa tabletilta Kasvisten reitti -kuva/juliste.
Taustaa
- Kasviksia ovat hedelmät, marjat, vihannekset, perunat ja sienet. Vihannekset jaotellaan vielä useampaan alaluokkaan, kuten juureksiin ja lehtivihanneksiin.
- Kasviksia viljellään Suomessa kasvihuoneissa ja kesäkaudella myös avomaalla. Ennen kasvin siementen kylvämistä maa muokataan ja lannoitetaan.
- Kasvavia kasviksia hoidetaan kastelemalla, harventamalla, lannoittamalla, torjumalla kasvitauteja, rikkaruohoja ja tuholaisia sekä tarvittaessa peittämällä viljelmät harsolla suojaksi kylmyyttä ja eläimiä vastaan.
- Satoa korjataan kasvisten kypsyessä pitkin kesää. Osa kasviksista kypsyy nopeasti, jolloin kesällä voidaan saada kaksikin satoa.
- Sadonkorjuun jälkeen kasvikset pakataan tai varastoidaan myyntiä varten. Osa kasviksista kuljetetaan jalostettaviksi ruokatehtaisiin. Niistä voidaan jalostaa esimerkiksi pakasteita, säilykkeitä tai valmisruokia.
- Kaupoista löytyy sekä tuoreita kasviksia että erilaisia kasvisjalosteita.
- Kasviksia voi myös kasvattaa itse, vaikka parvekkeella, koti- tai päiväkotipuutarhassa. Metsästä voi poimia villikasveja, marjoja ja sieniä.
- Kasvikset ovat superruokaa täynnä voima-aineita (vitamiineja, hivenaineita ym.), joten kasviksia on hyvä syödä vähintään kuusi kourallista päivässä mieluiten erivärisinä.
- Täältä löydät myös kasvisten reitin videona.
Vinkki
Jutelkaa, mitä kasviksia on olemassa. Entä mikä on kenenkin suosikki kasvis tai kasvisruoka?
Vinkki
Kurkkaa muut kasvis-, hedelmä- ja marja-aiheiset tehtävät:
Vinkki
Kurkkaa muut ruoan reitteihin liittyvät tehtävät:
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?