3-5v
5-7v
Mistä ruoka tulee
Maidon reitti: tarina, kuvat ja julisteet
Tutustutaan maidon reittiin navetasta ruokapöytään.
Idea
Tutustu maidon reittiin navetasta ruokapöytään.
Valmistelut ja materiaalit
Tehtävän toteutus
- Printtaa tai katsokaa tabletilta maidon reitti -kuva/juliste.
Taustaa
- Lehmät elävät navetoissa. Suomalaisissa navetoissa asuu monenlaisia lehmiä. Tärkeimmät lypsykarjarodut ovat ayshire, holstein ja suomenkarja.
- Kun lehmä on noin 2-vuotias ja synnyttänyt ensimmäisen vasikkansa, se alkaa tuottaa maitoa.
- Lehmät pääsevät lypsylle yleensä kahdesti päivässä joko lypsykoneella tai lypsyrobotilla. Lypsyasemalle eli robotin luo lehmä saa tulla lypsettäväksi vapaasti silloin kun itse haluaa. Lehmät pitävät lypsämisestä silloin kun utareissa on paljon maitoa.
- Lypsämisen jälkeen maito siirretään suureen maitotankkiin, jossa se jäähdytetään nopeasti alle 6 asteiseksi. Lämpötilaa, lypsykoneita ja muita navetan toimintoja tarkkaillaan valvomosta. Maidontuotannossa hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.
- Meijerin maitoauto tulee tyhjentämään maitotankin joka toinen päivä. Kun maito saapuu meijeriin, se analysoidaan huolellisesti, punnitaan ja jäähdytetään 2-4 asteiseksi.
- Meijerissä maito käsitellään (separoidaan, homogenoidaan, pastöroidaan, jäähdytetään ja halutessa iskukuumentenaan) ja pakataan. Meijerissä valmistetaan myös muita maitotuotteita, kuten jäätelöä, jogurttia, kermaa ja juustoa.
- Meijeristä pakatut tuotteet kuljetetaan kauppoihin, tukkuihin, ravintoloihin tai elintarviketeollisuuden käyttöön.
- Täältä löydät maidon reitin videona.
Vinkki
Jutelkaa, mitä maitotuotteita tai maidosta tehtäviä ruokia tiedätte, entä mikä on kenenkin suosikki?
Vinkki
Kurkkaa muut ruoan reitteihin liittyvät tehtävät:
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?