Lapsen ruokailun ja syömisen tähti
Valmistelut ja materiaalit: Lapsen syömisen ja ruokailun tähti on työväline vanhempien kanssa käytävään keskusteluun. Tähden voi tulostaa vanhemmille esim. ennen Vasu-keskustelua kotona pohdittavaksi. Toteutus: Tähden avulla voidaan yhteisessä keskustelussa pysähtyä jäsentämään ja arvioimaan lapsen vahvuuksia ruokailussa tässä hetkessä. Mitkä ovat lapsen vahvuudet? Mikä sujuu jo hyvin? Mitä lapsi on oppinut viime aikoina? Saako lapsi positiivista […]
Lue artikkeliMaistelupaketit
Ruokapalveluiden kokoamat paketit auttavat varhaiskasvattajia toteuttamaan ruokakasvatusta ja maistelutehtäviä lasten kanssa. Maistelut tutustuttavat lapsia uusiin makuihin ja kasvattavat ruokarohkeutta. Ruokapalvelun palvelusopimukseen voidaan kirjata esimerkiksi tilattavien pakettien määrä lukukautta kohden ja siten vahvistaa ruokakasvatuksen roolia varhaiskasvatuksessa. Valmistelu ja materiaalit Suunnitelkaa muutamia tilattavia maistelupaketteja ryhmien käyttöön. Tavanomaisia ovat esimerkiksi kasvis-, hedelmä- ja marjapaketit sekä paketit, joissa on […]
Lue artikkeli17 maaliskuun, 2021
Kuppileikki -uudenvuoden ennustukset
Valmistelut ja materiaalit 12 kahvikuppia ja yhtä monta pientä esinettä, jotka mahtuvat kuppien alle. Tehtävän toteutus Keksikään yhdessä jokaiselle esineelle määritelmä, mitä se tarkoittaa. Esimerkkejä: avain/uusi koti, vauvanukke/vauva, punainen langanpätkä/rakkautta, kolikko/rahaa, arpakuutio/onnea. Jokaisen kupin alle laitetaan yksi esine ja sekoitetaan paikat. Jokainen valitsee vuorollaan yhden kupin ja katsoo mitä sen alta löytyi ja mitä tuleva […]
Lue artikkeli19 marraskuun, 2020
Makuaakkoset-diplomi® päiväkodeille
Valmistelut ja materiaalit Tutustuminen Makuaakkoset -diplomin sivustoon (tausta-aineistot, harjoittelumahdollisuus ja testi) Asianomaisten henkilöiden/tahojen innostaminen diplomin hakemiseen yhteistyössä Diplomityöryhmän kokoaminen, tapaamisajankohttien sopiminen ja toimeen ryhtyminen Tehtävän toteutus Makuaakkoset-diplomi® suoritetaan yhteistyössä päiväkodin kasvatushenkilöstön ja ruokapalvelun kanssa. On suositeltavaa, että työryhmässä on huoltajien ja mahdollisuuksien mukaan myös neuvolaterveydenhuollon edustus. Diplomin suorittaminen perustuu itsearviointiin ja jatkuvan toiminnan kehittämisen ajatukseen. […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Äänitetään ruokamaailman ääniä!
Valmistelut ja materiaalit tablettitietokone, älypuhelin tai muu ääninauhuri kyniä ja paperia muistiinpanovälineiksi Sovi aikataulusta keittiöhenkilökunnan kanssa. Tehtävän toteutus Äänittäkää syömisestä ja ruuan valmistuksesta kuuluvia ääniä pienryhmittäin. Ruokamaailman ääniä syntyy esimerkiksi veden tai makaronien kaatamisesta kattilaan porkkanan kuorimisesta ja raastamisesta näkkileivän tai omenan pureskelusta vispilällä vatkaamisesta paistamisesta ja keittämisestä kattilan kannen avaamisesta ja sulkemisesta kahvin- ja […]
Lue artikkeli14 joulukuun, 2019
Esimerkkilautanen esille
Valmistelut ja materiaalit Ateria, tablettitietokone Tehtävän toteutus Haastatellaan keittiöhenkilökuntaa ruuan valmistustavoista tai mitä se sisältää. Kootaan yhdessä malliateria ruoka-apulaisten kanssa – Ruuan annosteleminen itse tukee lapsen syömisen itsesäätelyn kehittymistä. – Lautasmalli auttaa täysipainoisen ja ravitsevan aterian kokoamisessa – Tutustutaan ruuan kauniiseen esillelaittoon. Otetaan kuva tabletilla. Kuvaa voidaan tutkia esimerkiksi ruokapiirissä ennen ruokailua. Hyvä muistaa: malliateria […]
Lue artikkeliTutkimusmatka päiväkodin keittiöön
Valmistelut ja materiaalit Pohditaan lasten kanssa, millaisia mielikuvia heillä on päiväkodin keittiön toiminnasta. Kirjataan lasten kanssa tutkimusmatkaa varten heitä askarruttavia kysymyksiä keittiöväestä, heidän työstään, harrastuksistaan, lempiruoistaan, mistä vain. Sovi päiväkodin keittiön henkilökunnan kanssa etukäteen aika/aikoja lasten tutkimusmatkalle. Tarkkailkaa tutkimusmatkalla esim. – Mitä päiväkodin keittiössä tapahtuu? – Kuinka suuri kattila keiton tekemiseen oikein tarvitaan? – Mitä […]
Lue artikkeli