Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Joulubingo – ideoita tekemiseen joulun aikaan

Joulubingo – ideoita tekemiseen joulun aikaan

Joulubingosta ideoita joulun odotukseen ja joululomalle. Onnistuisiko bingorivi viikossa? Tai hyödynnä joulukalenterina. Lue lisää vinkkejä jutusta.

Julkaistu 4.11.2024
Päivitetty 14.11.2024

Joulun odotus on jännittävää aikaa, ja joskus pikkutontut eivät meinaa pysyä tossuissaan. Uusi joulubingomme sisältää 24 ideaa yhdessä olemiseen, joita voi hyödyntää monin tavoin:

  • joulukalenterina
  • tekemisideoina joulun odotuksen aikaan
  • joululoman ja välipäivien puuhina

Lataa ja tulosta joulubingo täältä

Jouluista tekemistä ilman ruutuja

Hyödynnä joulubingon ideoita ruuduttomaan perheaikaan. Digitaalinen maailma  houkuttaa ja koukuttaa sekä lapsia että aikuisia. Joulubingo tarjoaa pientä kivaa yhteistä tekemistä joulun odotukseen. Ja silloin ruudut kannattaa jättää syrjään.

Bingoruudun ideoita:

  1. Keksikää joulunodotukseen tonttunimet. Nimillä hassuttelu on aina lapsista hauskaa.
  2. Bongatkaa jouluvaloja kävelyretkillä. Jouluvalojen määrää voi laskea, montako näet? Tai voidaan myös miettiä mikä oli omasta mielestä kaunein.
  3. Lue tai keksi joulusatu. Voit etsi kirjastosta, kirjahyllystä tai netistä jouluisen sadun tai keksiä lasten kanssa oman sadun, jonka tallettaa myös seuraavaan jouluun.
  4. Anna joulukortti kaverille tai läheiselle, jossa kehut häntä. Miksi hän on ihana? Mistä tykkäät hänessä erityisesti? Nappaa mallisanoja Minä olen- tehtävästä.
  5. Keksikää erilaisia jouluhaleja. Halatkaa kuten tontut, joulupukki, lumiukot tai porot.
  6. Leikkikää taskulamppuhippaa.  Jos valokeila osuu juoksijaan, huudetaan hänen nimi ja hänen pitää pysähtyä seisomaan kädet ylhäällä kuin taskulamppu. Pelastaminen tapahtuu päähän koskettamalla (=valo sammutetaan) tai laskemalla kiinnijääneen kädet alas. Vaihtakaa hippaa usein.
  7. Yhteinen ruuduton jouluhetki, jolloin koristellaan kotia, pelataan lautapeliä tai ollaan vaan lähekkäin.
  8. Tonttujen pikajoulusiivous 10 min (jokaiselle pieni tehtävä ja munakello pirisemään) ja sitten yhteinen jouluelokuva.
  9. Tehkää jouluinen jalkakylpy, lämpöiseen veteen kardemummaa tai muuta jouluista maustetta. Kylvyn jälkeen jalat kuivataan ja voidaan myös rasvata. Ohjaa lasta viemään huomiota kehon tuntemuksiin ja tuoksuihin. Taustalle voi laittaa rauhallista musiikkia soimaan.
  10. Juokaa ulkoilun jälkeen kaakaota ja nauttikaa hetkestä. Viekää huomio tuoksuun, kehon tuntemuksiin, kuuloaistiin ja kaakon makuun. Tässä ja nyt on hyvä olla.
  11. Aistikaa mandariini monin tavoin; haista, maista, kuulostele, tunnustele ja katsele (mandariinia voi tutkia avaamalla myös yhden lohkon kalvon, mitä sisältä paljastuu.) Mandariini on helppo kuorittava myös pienelle lapselle.
  12. Tontut temppuilee. Pistäkää pystyyn olohuonesirkus kokeilemalla yksi tai useampi sirkusliike. Esim. Lentokone, Ympäri-ämpäri ja Kaksi laatikkoa.
  13. Tehkää rentoutusharjoitus rusinasta rennoksi. Tekee hyvää myös aikuiselle.
  14. Perusta jouluinen makuvesibaari. Makuvesiä voi tehdä esim. omenasta, kanelista, neilikasta, inkivääristä ja satsumasta.
  15. Tehkää glögiretki pihaan tai puistoon. Mukiin tai termospulloon voi ottaa myös mehua, jos glögi ei maistu. Keskittykää taas pieni hetki läsnäoloon eli tuoksuun, makuun, kuulostelemaan hetkeä ja tuntemaan miltä kehossa tuntuu tässä ja nyt.
  16. Tehkää joulutaidenäyttely esim. vanhoista ja uusista jouluaskarteluista, voipaperi -lumihiutaleista ikkunassa ja kauniista joulukorteista. Myös luonnon materiaaleja voi hyödyntää monella tavalla.
  17. Leipokaa pullasta jouluisia hahmoja, kuten joulu-ukkoja, possuja tai tähtipullia.
  18. Tehkää yhdessä joulupuuroa (vaikka pikahiutaleista, jos aikaa on vähän). Onko tonttu jo piilottanut mantelin?
  19. Tee oma jouluinen parfyymi; käytä esim. vaseliinia ja kanelia.
  20. Järjestäkää joulun etsivätoimisto ja lähtekää etsimään ulos tontun jälkiä.
  21. Tehkää tuoksuvia joulukoristeita appelsiinista ja neilikoista.
  22. Käykää pulkkamäessä.
  23. Koristelkaa piparkakkuja (myös valmiit piparit käyvät). Isompia lapsia voi kannustaa tekemään myös hauskoja emoji-pipareita. 
  24. Järjestäkää pakkasdisco eli jouluiset tanssit ulkona. Keksikää jouluisia tanssiliikkeitä, kuten tontun taivutukset, pukin pyöritys, muorin muuvit, poron pukkaukset jne.

 

Katso myös Aikaa yhdessä joulukalenteri, jossa 24 luukkua aineettomaan joulun odotukseen ja yhteiseen aikaan.

Hauska ja liikunnallinen joulukalenteri Olohuonesirkuksen liikkeistä löytyy täältä.

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram