Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Uni / Vinkkejä perheen nukkumiseen

Vinkkejä perheen nukkumiseen

Jokaisella lapsella on joskus univaikeuksia, ja joillakin lapsilla nukahtaminen on aina vaikeampaa kuin toisilla. Hyviä rutiineja lapsen rauhoittumiseen kannattaa etsiä, koska ne turvaavat myös aikuisille unirauhaa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä lapsen vireystilan säätelyyn ja rauhoittumiseen ennen nukkumaan menoa.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 10.11.2023

Kaikki lapset ovat erilaisia, ja jokaiselle sopii omat tavat rauhoittua: yksi haluaa rentoutua kainalossa ja toinen lelua hoivaten. Ympäristön rauhoittaminen illaksi tekee kuitenkin hyvää kaikille. Himmennä valoja ja hiljennä ääniä jo ennen iltatoimille ryhtymistä. Lapsi hyötyy myös virikkeiden poistosta (esimerkiksi lelut tai auki oleva televisio) näköpiiristä. Jo alkuillasta kannattaa miettiä myös ruutujen sisältöä, eiväthän ne aktivoi lasta?

Katso myös nämä vinkit:

Rauhoittava lelu

Lelun näpertely illalla voi rauhoittaa. Lapselle voi sanoa vaikkapa, että lelu tarvitsee lapsen huolenpitoa ja lapsi tarvitsee vastavuoroisesti lelua rauhoittumiseen. Tällainen vuorovaikutussuhde lisää lelun merkitystä lapselle.

Kainaloon käpertyminen ja silittely

Kaikki lapset eivät välitä halauksesta, mutta voivat rauhoittua silittelystä tai viereen käpertymisestä. Isommankin lapsen jalkojen tai hartioiden hieronta rentouttaa ja lisää myös läheisyyttä. Lapset nauttivat myös, kun heidän selkäänsä piirtelee sormin.

Oma rauhallinen piilopaikka

Löytyisikö lapsen käyttöön oma pieni tila, johon voi hakeutua rauhoittumaan? Tällainen voi olla vaikka säkkituoli, maja tai sohvatyynyjen väli. Lapsi alkaa itsekin tunnistamaan tarvetta vireystilan laskemiselle ja osaa hakeutua tarvittaessa omaan piilopaikkaan, jossa saa rauhoittua.

Pallohieronta

Lapsen hierominen on rentouttavaa ja edesauttaa nukahtamista. Osa lapsista ei kuitenkaan pidä hieromisesta käsillä, mutta välineen avulla hieronta voi olla mukavampaa. Erilaiset pallot sopivat hieromiseen erityisen hyvin, koska niiden avulla kosketuksen voimakkuutta voi säädellä ja aikuisen ei tarvitse osata mitään erityistä. Pallohieronnan tavoitteena on rentouden tunne ja lihasten rauhoittuminen.

  • Pidä lapsen sängyn alla tai lähettyvillä palloa. Tennispallo on melko kova ja sillä riittää pieni pyörivä liike. Puhallettava rantapallo on hyvä hieromiseen, koska se painuu kehoa vasten enemmän. Myös nystyräpallot ja pehmopallot toimivat hyvin.
  • Lapsi voi olla vatsallaan sängyllä ja hierominen kannattaa aloittaa varpaista.
  • Käy kehoa läpi pyöritellen palloa hitaasti ylöspäin. Voit tehdä hitaita ympyröitä pysähtyen esimerkiksi pohkeisiin, selkään ja hartioihin, jolloin näihin kohtiin tulee lisää hierontatunnetta ja lihakset rentoutuvat.
  • Säätele voimakkuutta lapsen herkkyyden mukaan. Lasta saattaa kutittaa, mutta kerro että tämän on tarkoitus auttaa lihaksia lepäämään (kutitteluhetki voi olla erikseen päivällä).
  • Voit laittaa rauhallista musiikkia taustalle.

Varpaat käyvät nukkumaan…

Käy lapsen kehoa läpi koskettamalla painavilla vakailla käsillä kehon osa kerrallaan ja sano samalla kehon osalle hyvää yötä. ”Hyvää yötä varpaat, on aika käydä nukkumaan.” Lisäksi kehomyönteisyyttä voi vahvistaa sanomalla mukavia asioita lapsen kehosta: ”Minä tykkään näistä pohkeista, kun ne osaavat juosta niin kovaa. Nyt on pohkeiden aika käydä nukkumaan.” Valitse itselle sopivat sanat ja painele rauhoittavasti keho läpi. Lapsi oppii samalla kehonosia ja saa vahvistusta oman kehon hahmottamiselle.

Painopeitto voi auttaa

Monia lapsia painopeiton antama kehon syvätuntemus rauhoittaa. Painopeittoja myydään nykyään monissa liikkeissä ja sen ostamisessa pitää huomioida lapsen paino. Painopeitto lisää kehon rentoutumista painavuuden avulla. Siitä voi olla apua varsinkin motorisesti levottomilla lapsilla. Kotikonstina voi ensin kokeilla pussilakanan sisälle laitettua räsymattoa tai muuta vastaavaa painavaa tekstiiliä. Kiinnitä huomiota myös iltasadun sisältöön: onhan se enemmän rauhoittava kuin aktivoiva.

Lämpötyyny kaverina

Viljatäytteinen lämpötyyny, joka on lämmitetty, on myös  mukava unikaveri. Sitä tai niitä voi käyttää myös painoa tuottavina lämpiminä elementteinä selän tai jalkojen päällä. Lämpötyyny auttaa tehokkaasti myös kasvukipuihin jaloissa.

Tutut ja toistuvat sanat

Samoin kuin me monet vanhemmat muistamme iltarukouksen tai jonkun laulun sanat, joita meille on toistettu lapsuudessa, on hyvä miettiä jokin tuttu sanapari tai vastaava, jota lapselle toistaa. Esimerkiksi ”Sinä olet minun ihana rakkauspakkaukseni” tai ”Olen sinusta onnellinen” ovat kivoja sanoja kuulla ennen nukahtamista. Miettikää teidän perheelle sopivat myönteiset sanat, ja koittakaa viljellä niitä paljon iltaisin. Lapsi usein hakee huomiota ollessaan väsynyt, ja siirtyy hakemaan sitä negatiivisin keinoin, jos mukavalla tavalla ei tule huomatuksi. Mutta armollisuutta itselle, kun itsekin on iltaisin väsynyt. Aina ei tarvitse jaksaa. Ja jos on kireä ja kiukkuinen olo, sen voi sanoittaa lapselle ja pyytää myös anteeksi, jos tulee ylilyöntejä.

Rentoutus lapselle -äänite voi toimia toistuvana turvallisena iltarutiinina. Samoin Nallen rauhoittumisaudiot.

Herkät lapset heräävät pieniinkin ääniin

Osa lapsista on huonompia nukkujia luonnostaan vaikka vanhemmat mitä tekisivät. Jos lapsi on herkkä, herkkyys ilmenee usein myös unen haasteina ja helposti heräämisenä pieniinkin ääniin, valoisuuteen tai pahoihin uniin. Unihygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota näiden lasten kanssa (pimennysverhot, äänien vaimennus mahdollisuuksien mukaan, säännölliset rutiinit). Lomamatkoilla voi kokeilla ottaa kuulosuojaimia lapselle mukaan ja pimentää ikkunoita (esimerkiksi jätesäkillä teipaten). Kärsivällisyys, tilanteen hyväksyminen ja omasta levosta huolehtiminen vanhempana on tärkeää.

Meidän perheen nukkumisratkaisut

Lukaise ajatuksia perheen erilaisista nukkumisratkaisuista. Tee rohkeasti juuri teidän perheen näköisiä ratkaisuja!

Lue lisää!

 

Aikuisten nukkuminen

Tutustu myös näihin aikuisten hyviin unirutiineihin:

 

Mindfulness-harjoituksia aikuisten ja lasten rauhoittumiseen

Kehon ja mielen rauhoittaminen mindfulness-harjoituksen avulla tekeekin hyvää meille jokaiselle ennen nukkumaanmenoa.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some