Perhe- ja sosiaalityön ammattilaiset
Perhe- ja sosiaalityön työntekijälle tarjoamme työvälineitä vanhemmuuden tukemiseen ja arjen asioista puhumiseen. Konkreettiset tulostettavat materiaalit helpottavat keskustelua ja pohjautuvat vahvuus- ja voimavarakeskeiseen elintapaohjaukseen.
Meidän perheen tähti-työkalu
Meidän perheen tähti -työkalu auttaa arkiasioiden puheeksi ottamiseen ja jäsentelyyn sekä perheen tilanteen kartoitukseen. Tähden avulla voidaan saada kaikkien perheen jäsenten mielipiteitä kuuluviin. Tavoitteena on huomata mikä sujuu jo hyvin sekä huomata mihin halutaan panostaa.
Oman elämän tähti -työkalu
Oman elämän tähti on tarkoitettu aikuisille ja nuorille oman arjen ja hyvinvoinnin tarkasteluun. Visuaalinen tähti auttaa hahmottamaan oman arjen iloja ja päivittäisi asioita. Tähden avulla voi jäsentää hyvinvoinnin kokonaisuuttaa ja sitä minkä kokee tärkeänä.
Hauskaa -tehtäväsivu
Tämä tehtävä auttaa huomaamaan perhearjen hyviä asioita lapsen näkökulmasta. Sen avulla voi pohtia mm. seuraavia asioita:
- Mikä on meidän perheen hauskaa puuhaa yhdessä?
- Mikä minut tekee iloiseksi?
- Mistä tykkään arjessa?
Minä olen -tehtäväsivu
Tämä tehtäväsivu auttaa perhettä löytämään vahvuussanoja. Millainen lapsi on? Entä vanhemman vahvuudet? Rohkaise perhettä bongailemaan toistensa vahvuuksia. Voisiko sanat olla näkyvillä muutaman viikon ajan?
- Sinä olit rohkea tänään!
- Olet kyllä hauska ja sinnikäs, kun jaksat yrittää monta kertaa..
- Hienoa, kun olet harkitsevainen!
Vanhemmuutta opitaan arjessa
Vanhemmuus ei ole helppoa tässä ajassa. Kukaan siihen ei ole valmis syntyjään eikä kukaan ole täydellinen vanhempi. Mutta kaikki vanhemmat tietävät, että vanhemmuus on parasta maailmassa. Armollinen artikkeli vanhemmille.
Mistä tukea ja apua jaksamiseen?
Artikkeli vanhemmille, jossa vinkkejä mm. järjestöjen ja seurakuntien tarjoamasta tuesta. Apua on tarjolla nykyään monessa paikassa ja myös vertaistuki voi olla tärkeää monessa vaiheessa.
Päihteet lapsiperheessä
Päihteiden kohtuukäyttö on vanhemmuuden tärkeitä taitoja. Anna apua ja tukea, kun sille on tarve. Vinkkejä mistä lähteä liikkeelle.
Klik -tehtäväsivu
Ota käyttöön Klik!-tehtäväsivu, kun juttelet lapsen digitaidoista. Tehtävän avulla voi pohtia mm. seuraavia asioita: Mitä ruutua minä käytän eniten? Mitä meidän perheessä katsotaan/pelataan yhdessä? Mikä minua auttaa pelaamisen lopettamisessa?
Perheen yhteinen ruutusopimus
Yhteiset säännöt helpottavat ruutujen rajaamista ja samoista asioista ei tarvitse neuvotella joka päivä uudestaan. Tulosta sivupohja, johon täydennetään perheen yhdessä sopimat säännöt ja laitetaan esille esimerkiksi jääkaapin oveen.
Unipuu
Kun kaikki saavat unta tarpeeksi, asiat sujuvat helpommin. Lasten kanssa voi yhdessä pohtia mikä auttaa nukkumaan hyvin ja myös mitä väsymyksestä seuraa. Uni on yksi keskeisin hyvinvointiin vaikuttava tekijä ja nukkumiseen liittyviä taitoja voi myös harjoitella.
Rauhoittumisen taidot
Rentouttavat hetket ovat tärkeä osa arkea. Rauhoittumista ja rentoutumista voi harjoitella lasten kanssa, koska aina se ei ole helppoa. Mindfulness-harjoitukset ovat yksi tapa harjoitella rauhoittumista.
Unen tähti
Tähden avulla voidaan keskustella lapsen nukkumisesta kotona ja varhaiskasvatuksessa. Ja sopia, miten tuetaan nukkumiseen ja rauhoittumiseen liittyviä taitoja.
Ruokailu ja liikkuminen
Ruokailuun ja ravitsemukseen löydät sivuiltamme paljon vinkkejä. Esim. miten harjoitellaan ruokarohkeutta, 10 vinkkiä valikoivaan syömiseen, ideoita meidän perheen ruokaviikkoon.
Liikkumisen osiossa paljon vinkkejä perheliikuntaan sisällä ja ulkona.
Kehotyytyväisyyden tukeminen
Lapsemme kasvavat hyvin ulkonäkökeskeisessä maailmassa. Vanhemmilla on tärkeä rooli tukea lapsen tervettä kehosuhdetta. Millaista puhetta lapset kuulevat kehoihin liittyen? Miten lisätä myönteistä minäkuvaa perhearjessa? Katso äänitteitä kehosuhteen tukemiseen sekä videota, jotka korostavat: Olen ainutlaatuinen. Omanlaisenani juuri oikeanlainen.
Oma keho supersankari-video
Video, jonka aikuinen voi katsoa yhdessä n. 4-10v. lapsen kanssa ja jutella sen jälkeen omaan kehoon liittyvistä ajatuksista. Videon pituus n. 1,5 min. Mistä keho tykkää? Mistä tulee hyvä olo? Miksi omasta kehosta kannattaa pitää huolta?
Työvälineet kehosuhteen tukemiseen
Ammattilaisten on hyvä olla tietoisia omasta keho- ja ruokasuhteestaan. Perheiden kanssa työskentelevän kannattaa miettiä myös, millaiseen keho- ja ruokasuhteeseen ohjaa lapsia ja vanhempia. Turvataan kaikille kehorauha!
Monikulttuuriset perheet asiakkaana
Mitä tulee huomioida kun perhe tulee eri kieli- ja kulttuuritaustoista? Neuvokas perhe tarjoaa monikielistä materiaalia, jota voi käyttää esimerkiksi ravitsemus- ja elintapaohjauksessa. Perheille voi myös vinkata Neuvokkaan perheen englannin– ja ruotsinkielisistä perhesivuista.
Vinkkaa perheuutiskirje
Perheille suunnatussa uutiskirjeestä lapsiperheet saavat ajankohtaisia vinkkejä perhearkeen. Kuten mm.: artikkeleja ja tehtäväsivuja mm. syömiseen, liikkumiseen, lepoon, ruutuaikaan ja lapsen kehosuhteeseen liittyen, vinkkejä ja ideoita vanhempien voimavarojen ja jaksamisen lisäämiseen, helppoja ja edullisia Sydänmerkki-reseptejä arjen ruokasirkuksen avuksi. Suosittelemme vinkkaamaan tästä perheille!
Webinaareja lasten kanssa työskenteleville
Neuvokas perhe järjestää webinaareja aiheista, jotka koskettavat varhaiskasvatuksen ja muiden lasten kanssa työskentelevien arkea. Sivuiltamme löydät aiempien webinaarien tallenteita esimerkiksi haastavista ruokailutilanteista, vanhempien kanssa tehtävästä yhteistyöstä sekä lapsen itsesäätelystä digiajassa. Tulevista webinaareista kuulet esimerkiksi kasvatuksen ja opetuksen uutiskirjeestämme.
Täältä löydät webinaaritallenteet